lunes, 29 de diciembre de 2008

Baia Mare

Esta Navidad la he pasado en Baia Mare, la capital del distrito rumano de Maramures, al norte del pais. Esta a pocos kilometros de Ucrania y pegada a la parte mas nordica de los Carpatos orientales. En rumano significa "mina grande", debido a la abundancia de minas de oro y otros metales no ferricos que habia en los montes de alrededor. Su nombre en hungaro es Nagybánya, y en aleman, Frauenbach o Neustadt. Tiene un 14 % de habitantes hungaros, y un 80% de rumanos, segun el censo de 2002. No obstante, hasta la firma del tratado de Trianon en 1920 formo parte de Hungria.
Tiene la chimenea mas alta de toda Rumania, de 351.5, y en Navidad alli hace mucho frio. Pero es una ciudad bonita, principalmente por su entorno natural, y cercana a la zona tradicional de Maramures y a ciudades como Cavnic y Sighetu Marmatiei donde aun se celebran los tradicionales masti de invierno (una especie de carnaval donde se recorren las calles con mascaras que imitan a animales como, por ejemplo, la cabra). No me dio tiempo a ir hasta alli, porque la nieve y el hielo lo hacian imposible, pero si que pude conocer bastante bien Baia Mare.
Aqui van algunas imagenes de la ciudad:
-------------------------------------------------------------------------------
Acest Crăciun l-am petrecut la Baia Mare, capitala judeţului Maramureş, din nordul ţării. Se află la puţini kilometri de Ucraina şi lipit de partea cea mai nordică a Carpaţilor orientali. În română semnifică „mina mare”, datorită abundenţei de mine de aur şi de alte metale neferoase care se găseau în munţii din împrejurimi. Numele său maghiar este Nagybanya, iar în germană, Frauenbach sau Neustadt. 14% dintre locuitorii săi sunt maghiari şi aproape 80% români, conform recensământului din 2002. Totuşi, până la semnarea tratatului de la Trianon, în 1920, a făcut parte din Ungaria.

Deţine coşul de fum cel mai înalt din România, de 351,5 m, şi în perioada Crăciunului este foarte frig. Dar este un oraş frumos, în principal pentru mediul înconjurător natural şi apropierea de zona Maramureşului tradiţional sau a unor oraşe precum Cavnic şi Sighetu Marmaţiei unde încă se celebrează tradiţionalele măşti de iarnă (un fel de carnaval unde se străbat străzile cu măşti care imită animalele, cum ar fi, de exemplu, capra). Nu am avut timp să merg până acolo, din cauza zăpezii şi a îngheţului a fost aproape imposibil, dar în schimb am putut să cunosc destul de bine Baia Mare.
Iată câteva imagini din oraş:






3 comentarios:

ribizlifozelek dijo...

Estuve alli hace 15 an~os. Gracias por el blog!

saludos

r

RedBass dijo...

Necesito que me confirmes una entrada, por favor

JL F dijo...

Hola,

No entiendo, como te confirmo la entrada?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...